Blur Busters Forums

Who you gonna call? The Blur Busters! For Everything Better Than 60Hz™ Skip to content

Xl2411Z firmware install failed, please help

Discuss BENQ Blur Reduction (strobe backlight) and the Blur Busters Strobe Utility. For Z-Series monitors (V2 firmware) on XL2411Z, XL2420Z and XL2720Z.

Xl2411Z firmware install failed, please help

Postby Nemayu » 21 Aug 2017, 12:15

Hi,
I tried to downgrade firmware in my XL2411Z V4 but it failed.
I tried to install back original V4, which I backuped and renamed to nowyv4.bin but it failed too.
I don't have idea why it failed in first place.
Screenshots:

https://www.mediafire.com/folder/qaa3qbtv6wvtn/fail

Any ideas what to do? Monitor doesn't react at all, like power cord unplugged but ubuntu see display as usual and I can get cursor out of my 2nd screen.
Nemayu
 
Posts: 6
Joined: 27 Apr 2017, 16:12

Re: Xl2411Z firmware install failed, please help

Postby Falkentyne » 21 Aug 2017, 16:56

How were you doing this? Linux or were you using a HW flasher?
If you used Linux, unplug the monitor, wait 10 minutes, then try again (using a different monitor; sometimes using a different PC will work also; the Benq will be frozen in standby), or otherwise, buy the Mstar ISP device from cart100 (i don't have the link here) or the RT809F flasher and spi flash it with that.
Falkentyne
 
Posts: 2359
Joined: 26 Mar 2014, 07:23

Re: Xl2411Z firmware install failed, please help

Postby Nemayu » 21 Aug 2017, 17:39

I was doing it by linux as screenshots shows.
I fixed it.
I changed linux version from amd64 to i386.

Also at 3rd try of flash everything was going great but when i used command to flash i did get comment that program can't find i2c...
I checked again: sudo i2cdetect 1, then 0
and get:
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 a b c d e f
00: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
10: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
20: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
30: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
40: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
50: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
60: -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --
70: -- -- -- -- -- -- -- --
Linux stopped showing monitor as benq, but after reboot it was normal again.

I tried to flash it with different firmware file and it failed again.
Then
I don't know why but when I renamed backup.bin to firmware.bin manually by RMB in linux. instead of using command:
tr '\000' '\377' < /dev/zero | dd of=firmware.bin bs=1k count=2k
dd if=filename.BIN of=firmware.bin conv=notrunc
it flashed with success

First firmware was 800KB so I needed to use this command(maybe file was corrupted anyway)

Is there any difference when I paste both lanes at the same time:
paste:
tr '\000' '\377' < /dev/zero | dd of=firmware.bin bs=1k count=2k
dd if=filename.BIN of=firmware.bin conv=notrunc
[enter]
instead of:
paste:
tr '\000' '\377' < /dev/zero | dd of=firmware.bin bs=1k count=2k
[enter]
paste:
dd if=filename.BIN of=firmware.bin conv=notrunc
[enter]
?
Because I know when I was flashing monitor 2 years a go I had problem with this command too and it worked only when I pasted it at the same time but I made it separately this time because i needed to delete ' from commands.
Nemayu
 
Posts: 6
Joined: 27 Apr 2017, 16:12


Return to BENQ Blur Reduction & Strobe Utility

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests