[Power/EMI] I discover why sometime PC become fast and low input lag and otherwise feel high input lag

Everything about latency. Tips, testing methods, mouse lag, display lag, game engine lag, network lag, whole input lag chain, VSYNC OFF vs VSYNC ON, and more! Input Lag Articles on Blur Busters.
MetalingusMike
Posts: 3
Joined: 06 Jun 2021, 01:17

Re: [Power/EMI] I discover why sometime PC become fast and low input lag and otherwise feel high input lag

Post by MetalingusMike » 06 Jun 2021, 08:13

Are the mods not on the website on a Sunday?

I tried creating a thread earlier and it said it needed approving. It's been several hours and it's still not posted yet.

yonaxsangi
Posts: 39
Joined: 11 Mar 2021, 06:06

Re: [Power/EMI] I discover why sometime PC become fast and low input lag and otherwise feel high input lag

Post by yonaxsangi » 06 Jun 2021, 08:16

n1zoo wrote:
06 Jun 2021, 05:30
Uchihax wrote:
05 Jun 2021, 19:02
for me i alrdy tried 3 differents model of UPS.. (expensive ones) also triend 2 differents model of that Furman MX and the problem is still there so dont waste ur money.. but if u want try ok.
Itachi, It's not about 3 different models of UPS, you need 5 different ISP's, like losxer said.
lol why u are in this forum if u dont want to help people? u had already a fix but u will not share. looks like u having fun just look around the people who struggling with this problem.

be human kid

blackmagic
Posts: 127
Joined: 12 Jan 2021, 08:57

Re: [Power/EMI] I discover why sometime PC become fast and low input lag and otherwise feel high input lag

Post by blackmagic » 06 Jun 2021, 08:17

here too everything still feels good after the made changes.

i dunno how this possible and if that really is the fix.

i tried so many things with msi z390a pro and nothing helped but with new motherboard asrock that i have right now + this changes seems to give good effect that still stays and not degrades...

i play right now pubg mobile emulator and can clearly feel and see differences even in this...


im some scared to restart my pc or do some more changes and experiment...because the way how it works right now is rly fine for me and i miss for so long this FINE feeling state...gaming become some more enjoyable here than it was before.


gonna report more soon.
Last edited by blackmagic on 06 Jun 2021, 08:38, edited 1 time in total.

yonaxsangi
Posts: 39
Joined: 11 Mar 2021, 06:06

Re: [Power/EMI] I discover why sometime PC become fast and low input lag and otherwise feel high input lag

Post by yonaxsangi » 06 Jun 2021, 08:21

blackmagic wrote:
06 Jun 2021, 08:17
here too everything still feels good after the made changes.

i dunno how this possible and if that really is the fix.

i tried so many things with z390a pro and nothing helped but with new motherboard asrock that i have right now + this changes seems to give good effect that still stays and not degrades...

i play right now pubg mobile emulator and can clearly feel and see differences even in this...


im some scared to restart my pc or do some more changes and experiment...because the way how it works right now is rly fine for me and i miss for so long this FINE feeling state...gaming become some more enjoyable here than it was before.


gonna report more soon.
which fix u have done?

User avatar
n1zoo
Posts: 74
Joined: 04 Feb 2020, 06:26

Re: [Power/EMI] I discover why sometime PC become fast and low input lag and otherwise feel high input lag

Post by n1zoo » 06 Jun 2021, 08:22

yonaxsangi wrote:
06 Jun 2021, 08:16
n1zoo wrote:
06 Jun 2021, 05:30
Uchihax wrote:
05 Jun 2021, 19:02
for me i alrdy tried 3 differents model of UPS.. (expensive ones) also triend 2 differents model of that Furman MX and the problem is still there so dont waste ur money.. but if u want try ok.
Itachi, It's not about 3 different models of UPS, you need 5 different ISP's, like losxer said.
lol why u are in this forum if u dont want to help people? u had already a fix but u will not share. looks like u having fun just look around the people who struggling with this problem.

be human kid
Says guy who fixed his all problems by modifying BIOS RFI settings. My question is the same: Why u are in this forum if u have everything already fixed?

blackmagic
Posts: 127
Joined: 12 Jan 2021, 08:57

Re: [Power/EMI] I discover why sometime PC become fast and low input lag and otherwise feel high input lag

Post by blackmagic » 06 Jun 2021, 08:26

yonaxsangi wrote:
06 Jun 2021, 08:16
n1zoo wrote:
06 Jun 2021, 05:30
Uchihax wrote:
05 Jun 2021, 19:02
for me i alrdy tried 3 differents model of UPS.. (expensive ones) also triend 2 differents model of that Furman MX and the problem is still there so dont waste ur money.. but if u want try ok.
Itachi, It's not about 3 different models of UPS, you need 5 different ISP's, like losxer said.
lol why u are in this forum if u dont want to help people? u had already a fix but u will not share. looks like u having fun just look around the people who struggling with this problem.

be human kid
here is the fix n1zoo is talk about and it worked for me too for some reason idk how and why...its crazy.

agN:

"UPDATE 4.6.2021: Ok im seems like im finally done with this shit for for ever and want everyone to try this. Its been over three weeks now and i dont ever have any input lag issue, (not state when its better or worse, ITS PERFECT) everything reacts again instantly and my gun firerate in any game is insane. Also this is my fourth day without on-line ups.This is what i did.
1. Open your pc case and check for you cpu fan, if you have a newer motherboard take him out and plug him in to cpu_opt pin.
2. Go to your bios fan settings and do following: for cpu fan disable any smart control and force your cpu to run max speed without any smart control like for example qfan for asus etc.
3. Go to your chassis fan settings and keep them in smart mode, if you your chassis fans have 4 pin use dc mode, if 3 use pwm mode, keep silent profile for them and if you see any opiton like "controled by' or in asus case 'q-fan control' use motherboard source.
3.Adjust your bios for stable oc (this is fundamental anyway!) and adjust VCCIO and VCSSA manually dont let them auto, try values between 0.950v for vccio and 1.1 for vcssa or 1.1 for both of them . Set pch core voltage for 1.050 , if your system crash try little bit higher.
4. I dont know how this is related and why this even happen but after this changed my sound driver just starts to recognize my headphones as headphones and not as speakers, check it after you make this changes and try newer driver for your sound card.
5.Test! Feel free to post your bios settings pictures here.

and some software tips for amd gpu users and for thoose whog stream : 1. pre-rendered frames (nvidia low latency mode)
Download RadeonMod go to UMD-> FlipSizeQueue ( 0x3100), Main3D_def (1), Main3D (0x3100), Main3D_set (0x3100), and disable Radeon AntiLag garbage feature.
2. if you are streaming do not use Display Capture use Game Capture otherwise you will feel input lag like you play in borderless window.
csdm record from camera ( so you can hear key presses and see actual game reaction) https://www.youtube.com/watch?v=DnFwOgAgrCw"



i still dont done the amd radeonmod adjustments but i already knew about them before and that not rly helped me.
the thing that does give effect here was the fan stuff and vccio + vccsa + pch but cant tell what of this rly does the change...

i can confirm here that it worked for me but i need more time to figure out if that rly the culprit and if the new motherboard has something to do with this...

i already tried many times to play around with fan and voltages on my old motherboards but never had a long success with that and it degraded always to bad...

gonna work in this direction the next days.
Last edited by blackmagic on 06 Jun 2021, 08:46, edited 6 times in total.

yonaxsangi
Posts: 39
Joined: 11 Mar 2021, 06:06

Re: [Power/EMI] I discover why sometime PC become fast and low input lag and otherwise feel high input lag

Post by yonaxsangi » 06 Jun 2021, 08:28

n1zoo wrote:
06 Jun 2021, 08:22
yonaxsangi wrote:
06 Jun 2021, 08:16
n1zoo wrote:
06 Jun 2021, 05:30
Uchihax wrote:
05 Jun 2021, 19:02
for me i alrdy tried 3 differents model of UPS.. (expensive ones) also triend 2 differents model of that Furman MX and the problem is still there so dont waste ur money.. but if u want try ok.
Itachi, It's not about 3 different models of UPS, you need 5 different ISP's, like losxer said.
lol why u are in this forum if u dont want to help people? u had already a fix but u will not share. looks like u having fun just look around the people who struggling with this problem.

be human kid
Says guy who fixed his all problems by modifying BIOS RFI settings. My question is the same: Why u are in this forum if u have everything already fixed?
lol i had a good fix for 1 day but it comes back but atleast i have a heart to tell and share for some people not like u!
youre like a kid who get a candy and laughing at others who dont have. xd

yonaxsangi
Posts: 39
Joined: 11 Mar 2021, 06:06

Re: [Power/EMI] I discover why sometime PC become fast and low input lag and otherwise feel high input lag

Post by yonaxsangi » 06 Jun 2021, 08:35

blackmagic wrote:
06 Jun 2021, 08:26
yonaxsangi wrote:
06 Jun 2021, 08:16
n1zoo wrote:
06 Jun 2021, 05:30
Uchihax wrote:
05 Jun 2021, 19:02
for me i alrdy tried 3 differents model of UPS.. (expensive ones) also triend 2 differents model of that Furman MX and the problem is still there so dont waste ur money.. but if u want try ok.
Itachi, It's not about 3 different models of UPS, you need 5 different ISP's, like losxer said.
lol why u are in this forum if u dont want to help people? u had already a fix but u will not share. looks like u having fun just look around the people who struggling with this problem.

be human kid
here is the fix n1zoo is talk about and it worked for me too for some reason idk how and why...its crazy.

agN:

"UPDATE 4.6.2021: Ok im seems like im finally done with this shit for for ever and want everyone to try this. Its been over three weeks now and i dont ever have any input lag issue, (not state when its better or worse, ITS PERFECT) everything reacts again instantly and my gun firerate in any game is insane. Also this is my fourth day without on-line ups.This is what i did.
1. Open your pc case and check for you cpu fan, if you have a newer motherboard take him out and plug him in to cpu_opt pin.
2. Go to your bios fan settings and do following: for cpu fan disable any smart control and force your cpu to run max speed without any smart control like for example qfan for asus etc.
3. Go to your chassis fan settings and keep them in smart mode, if you your chassis fans have 4 pin use dc mode, if 3 use pwm mode, keep silent profile for them and if you see any opiton like "controled by' or in asus case 'q-fan control' use motherboard source.
3.Adjust your bios for stable oc (this is fundamental anyway!) and adjust VCCIO and VCSSA manually dont let them auto, try values between 0.950v for vccio and 1.1 for vcssa or 1.1 for both of them . Set pch core voltage for 1.050 , if your system crash try little bit higher.
4. I dont know how this is related and why this even happen but after this changed my sound driver just starts to recognize my headphones as headphones and not as speakers, check it after you make this changes and try newer driver for your sound card.
5.Test! Feel free to post your bios settings pictures here.

and some software tips for amd gpu users and for thoose whog stream : 1. pre-rendered frames (nvidia low latency mode)
Download RadeonMod go to UMD-> FlipSizeQueue ( 0x3100), Main3D_def (1), Main3D (0x3100), Main3D_set (0x3100), and disable Radeon AntiLag garbage feature.
2. if you are streaming do not use Display Capture use Game Capture otherwise you will feel input lag like you play in borderless window.
csdm record from camera ( so you can hear key presses and see actual game reaction) https://www.youtube.com/watch?v=DnFwOgAgrCw"



i still dont done the amd adjustments but i already knew about them before and that not rly helped me.
the thing that does give effect here was the fan stuff and vccio + vccsa but cant tell what of this rly does the change...

i can confirm here that it worked for me but i need more time to figure out if that rly the culprit and if the new motherboard has something to do with this...

i already tried to play around with fan and voltages on my old motherboards but dont had a long success with that and it degraded always to bad...

gonna work in this direction the next days.
i dont know if this will help my problem but i will try.
God bless u my man i always respect the people who wants to help and share with us all those things thank you!

Uchihax
Posts: 27
Joined: 02 May 2021, 18:42

Re: [Power/EMI] I discover why sometime PC become fast and low input lag and otherwise feel high input lag

Post by Uchihax » 06 Jun 2021, 08:41

blackmagic wrote:
06 Jun 2021, 08:26
yonaxsangi wrote:
06 Jun 2021, 08:16
n1zoo wrote:
06 Jun 2021, 05:30
Uchihax wrote:
05 Jun 2021, 19:02
for me i alrdy tried 3 differents model of UPS.. (expensive ones) also triend 2 differents model of that Furman MX and the problem is still there so dont waste ur money.. but if u want try ok.
Itachi, It's not about 3 different models of UPS, you need 5 different ISP's, like losxer said.
lol why u are in this forum if u dont want to help people? u had already a fix but u will not share. looks like u having fun just look around the people who struggling with this problem.

be human kid
here is the fix n1zoo is talk about and it worked for me too for some reason idk how and why...its crazy.

agN:

"UPDATE 4.6.2021: Ok im seems like im finally done with this shit for for ever and want everyone to try this. Its been over three weeks now and i dont ever have any input lag issue, (not state when its better or worse, ITS PERFECT) everything reacts again instantly and my gun firerate in any game is insane. Also this is my fourth day without on-line ups.This is what i did.
1. Open your pc case and check for you cpu fan, if you have a newer motherboard take him out and plug him in to cpu_opt pin.
2. Go to your bios fan settings and do following: for cpu fan disable any smart control and force your cpu to run max speed without any smart control like for example qfan for asus etc.
3. Go to your chassis fan settings and keep them in smart mode, if you your chassis fans have 4 pin use dc mode, if 3 use pwm mode, keep silent profile for them and if you see any opiton like "controled by' or in asus case 'q-fan control' use motherboard source.
3.Adjust your bios for stable oc (this is fundamental anyway!) and adjust VCCIO and VCSSA manually dont let them auto, try values between 0.950v for vccio and 1.1 for vcssa or 1.1 for both of them . Set pch core voltage for 1.050 , if your system crash try little bit higher.
4. I dont know how this is related and why this even happen but after this changed my sound driver just starts to recognize my headphones as headphones and not as speakers, check it after you make this changes and try newer driver for your sound card.
5.Test! Feel free to post your bios settings pictures here.

and some software tips for amd gpu users and for thoose whog stream : 1. pre-rendered frames (nvidia low latency mode)
Download RadeonMod go to UMD-> FlipSizeQueue ( 0x3100), Main3D_def (1), Main3D (0x3100), Main3D_set (0x3100), and disable Radeon AntiLag garbage feature.
2. if you are streaming do not use Display Capture use Game Capture otherwise you will feel input lag like you play in borderless window.
csdm record from camera ( so you can hear key presses and see actual game reaction) https://www.youtube.com/watch?v=DnFwOgAgrCw"



i still dont done the amd adjustments but i already knew about them before and that not rly helped me.
the thing that does give effect here was the fan stuff and vccio + vccsa but cant tell what of this rly does the change...

i can confirm here that it worked for me but i need more time to figure out if that rly the culprit and if the new motherboard has something to do with this...

i already tried to play around with fan and voltages on my old motherboards but never had a long success with that and it degraded always to bad...

gonna work in this direction the next days.
hmmm agN helped me yesterday with this. but not worked for me =/ i have AMD bios is different .. maybe need another settings for amd or we have a different problems of inputlag.

User avatar
n1zoo
Posts: 74
Joined: 04 Feb 2020, 06:26

Re: [Power/EMI] I discover why sometime PC become fast and low input lag and otherwise feel high input lag

Post by n1zoo » 06 Jun 2021, 08:54

blackmagic wrote:
06 Jun 2021, 08:26
yonaxsangi wrote:
06 Jun 2021, 08:16
n1zoo wrote:
06 Jun 2021, 05:30
Uchihax wrote:
05 Jun 2021, 19:02
for me i alrdy tried 3 differents model of UPS.. (expensive ones) also triend 2 differents model of that Furman MX and the problem is still there so dont waste ur money.. but if u want try ok.
Itachi, It's not about 3 different models of UPS, you need 5 different ISP's, like losxer said.
lol why u are in this forum if u dont want to help people? u had already a fix but u will not share. looks like u having fun just look around the people who struggling with this problem.

be human kid
here is the fix n1zoo is talk about and it worked for me too for some reason idk how and why...its crazy.

agN:

"UPDATE 4.6.2021: Ok im seems like im finally done with this shit for for ever and want everyone to try this. Its been over three weeks now and i dont ever have any input lag issue, (not state when its better or worse, ITS PERFECT) everything reacts again instantly and my gun firerate in any game is insane. Also this is my fourth day without on-line ups.This is what i did.
1. Open your pc case and check for you cpu fan, if you have a newer motherboard take him out and plug him in to cpu_opt pin.
2. Go to your bios fan settings and do following: for cpu fan disable any smart control and force your cpu to run max speed without any smart control like for example qfan for asus etc.
3. Go to your chassis fan settings and keep them in smart mode, if you your chassis fans have 4 pin use dc mode, if 3 use pwm mode, keep silent profile for them and if you see any opiton like "controled by' or in asus case 'q-fan control' use motherboard source.
3.Adjust your bios for stable oc (this is fundamental anyway!) and adjust VCCIO and VCSSA manually dont let them auto, try values between 0.950v for vccio and 1.1 for vcssa or 1.1 for both of them . Set pch core voltage for 1.050 , if your system crash try little bit higher.
4. I dont know how this is related and why this even happen but after this changed my sound driver just starts to recognize my headphones as headphones and not as speakers, check it after you make this changes and try newer driver for your sound card.
5.Test! Feel free to post your bios settings pictures here.

and some software tips for amd gpu users and for thoose whog stream : 1. pre-rendered frames (nvidia low latency mode)
Download RadeonMod go to UMD-> FlipSizeQueue ( 0x3100), Main3D_def (1), Main3D (0x3100), Main3D_set (0x3100), and disable Radeon AntiLag garbage feature.
2. if you are streaming do not use Display Capture use Game Capture otherwise you will feel input lag like you play in borderless window.
csdm record from camera ( so you can hear key presses and see actual game reaction) https://www.youtube.com/watch?v=DnFwOgAgrCw"

i still dont done the amd radeonmod adjustments but i already knew about them before and that not rly helped me.
the thing that does give effect here was the fan stuff and vccio + vccsa + pch but cant tell what of this rly does the change...

i can confirm here that it worked for me but i need more time to figure out if that rly the culprit and if the new motherboard has something to do with this...

i already tried many times to play around with fan and voltages on my old motherboards but never had a long success with that and it degraded always to bad...

gonna work in this direction the next days.
After doing these steps don't forget to reinstall your GPU drivers with DDU. It improved smoothness a lot. Feels like GPU working the way that supposed to work. I decided to test it even more, so i made fresh OS reinstall. After that my PC works like it should be, no lags, everything smooth, etc. It's like that 3rd day in a row.

Post Reply