[Power/EMI] I discover why sometime PC become fast and low input lag and otherwise feel high input lag

Everything about latency. Tips, testing methods, mouse lag, display lag, game engine lag, network lag, whole input lag chain, VSYNC OFF vs VSYNC ON, and more! Input Lag Articles on Blur Busters.
blackmagic
Posts: 129
Joined: 12 Jan 2021, 08:57

Re: [Power/EMI] I discover why sometime PC become fast and low input lag and otherwise feel high input lag

Post by blackmagic » 06 Jun 2021, 12:42

Unreazz wrote:
06 Jun 2021, 12:25
blackmagic wrote:
06 Jun 2021, 08:26
yonaxsangi wrote:
06 Jun 2021, 08:16
n1zoo wrote:
06 Jun 2021, 05:30

Itachi, It's not about 3 different models of UPS, you need 5 different ISP's, like losxer said.
lol why u are in this forum if u dont want to help people? u had already a fix but u will not share. looks like u having fun just look around the people who struggling with this problem.

be human kid
here is the fix n1zoo is talk about and it worked for me too for some reason idk how and why...its crazy.

agN:

"UPDATE 4.6.2021: Ok im seems like im finally done with this shit for for ever and want everyone to try this. Its been over three weeks now and i dont ever have any input lag issue, (not state when its better or worse, ITS PERFECT) everything reacts again instantly and my gun firerate in any game is insane. Also this is my fourth day without on-line ups.This is what i did.
1. Open your pc case and check for you cpu fan, if you have a newer motherboard take him out and plug him in to cpu_opt pin.
2. Go to your bios fan settings and do following: for cpu fan disable any smart control and force your cpu to run max speed without any smart control like for example qfan for asus etc.
3. Go to your chassis fan settings and keep them in smart mode, if you your chassis fans have 4 pin use dc mode, if 3 use pwm mode, keep silent profile for them and if you see any opiton like "controled by' or in asus case 'q-fan control' use motherboard source.
3.Adjust your bios for stable oc (this is fundamental anyway!) and adjust VCCIO and VCSSA manually dont let them auto, try values between 0.950v for vccio and 1.1 for vcssa or 1.1 for both of them . Set pch core voltage for 1.050 , if your system crash try little bit higher.
4. I dont know how this is related and why this even happen but after this changed my sound driver just starts to recognize my headphones as headphones and not as speakers, check it after you make this changes and try newer driver for your sound card.
5.Test! Feel free to post your bios settings pictures here.

and some software tips for amd gpu users and for thoose whog stream : 1. pre-rendered frames (nvidia low latency mode)
Download RadeonMod go to UMD-> FlipSizeQueue ( 0x3100), Main3D_def (1), Main3D (0x3100), Main3D_set (0x3100), and disable Radeon AntiLag garbage feature.
2. if you are streaming do not use Display Capture use Game Capture otherwise you will feel input lag like you play in borderless window.
csdm record from camera ( so you can hear key presses and see actual game reaction) https://www.youtube.com/watch?v=DnFwOgAgrCw"



i still dont done the amd radeonmod adjustments but i already knew about them before and that not rly helped me.
the thing that does give effect here was the fan stuff and vccio + vccsa + pch but cant tell what of this rly does the change...

i can confirm here that it worked for me but i need more time to figure out if that rly the culprit and if the new motherboard has something to do with this...

i already tried many times to play around with fan and voltages on my old motherboards but never had a long success with that and it degraded always to bad...

gonna work in this direction the next days.
Bruh are you really sure about that ? since i discovered aGN profile too and as far as i know, he connected his pc to a UPS also. Isnt that necessary to mention ? or does those work without a UPS too ?
from what i read and understand...
he used ups and played around with it but now not more and he says that he now stable without any online ups's.

better ask himself.
he probably here on forum too.

my opinion to that all and what i think:
1. i believe now the issue is a combination of our hardware builds, bios settings + motherboards and maybe electricity standards in the town, location we are. something here is happen and going wrong...

the only thing that left is to find out what rly goes wrong and we still need to go deeper in the rabbit hole for that key...

then finally maybe someone of us can tell what is really the culprit and what fails inside the logic processes and why...

2. or this all just all another placebos and gonna degrade in few weeks like all other fixes that exist...xD


the saga continues...
Last edited by blackmagic on 06 Jun 2021, 13:05, edited 3 times in total.

Uchihax
Posts: 28
Joined: 02 May 2021, 18:42

Re: [Power/EMI] I discover why sometime PC become fast and low input lag and otherwise feel high input lag

Post by Uchihax » 06 Jun 2021, 12:59

datoneslap wrote:
06 Jun 2021, 11:44
blackmagic wrote:
06 Jun 2021, 11:27
Unreazz wrote:
06 Jun 2021, 10:42
On my Motherboard i have only VCCIO but not VCSSA. Where is that ?

https://i.imgur.com/Cb0nrXw.jpeg
for me its vccsa. i think agN mean that and misspelled it.

that how it looks in my asrock bios:
cdn.overclock.net/8/87/875caa3e_160607085014.jpeg

all 3 vccio, vccsa, pch there.

edit:

that what i find when googling on vccsa:

VCCSA: Starting with the second-generation Core i processors (“Sandy Bridge”), the VTT voltage was renamed to VCCSA, and is called “system agent.” It feeds the integrated PCI Express controller, memory controller, and display engine (i.e., the “2D” part of the graphics engine).

so i think for you its the Cpu System Agent Voltage.

has anyone tried an amd processor, because apparently most people suffering with this problem have intel processors
i have AMD .. Ryzen 9 5900x and before in 2016 when my problem started i was using intel i7 4790k with AMD i still have the problem.

Unreazz
Posts: 37
Joined: 30 Dec 2019, 06:45

Re: [Power/EMI] I discover why sometime PC become fast and low input lag and otherwise feel high input lag

Post by Unreazz » 06 Jun 2021, 13:14

n1zoo wrote:
06 Jun 2021, 08:54
blackmagic wrote:
06 Jun 2021, 08:26
yonaxsangi wrote:
06 Jun 2021, 08:16
n1zoo wrote:
06 Jun 2021, 05:30

Itachi, It's not about 3 different models of UPS, you need 5 different ISP's, like losxer said.
lol why u are in this forum if u dont want to help people? u had already a fix but u will not share. looks like u having fun just look around the people who struggling with this problem.

be human kid
here is the fix n1zoo is talk about and it worked for me too for some reason idk how and why...its crazy.

agN:

"UPDATE 4.6.2021: Ok im seems like im finally done with this shit for for ever and want everyone to try this. Its been over three weeks now and i dont ever have any input lag issue, (not state when its better or worse, ITS PERFECT) everything reacts again instantly and my gun firerate in any game is insane. Also this is my fourth day without on-line ups.This is what i did.
1. Open your pc case and check for you cpu fan, if you have a newer motherboard take him out and plug him in to cpu_opt pin.
2. Go to your bios fan settings and do following: for cpu fan disable any smart control and force your cpu to run max speed without any smart control like for example qfan for asus etc.
3. Go to your chassis fan settings and keep them in smart mode, if you your chassis fans have 4 pin use dc mode, if 3 use pwm mode, keep silent profile for them and if you see any opiton like "controled by' or in asus case 'q-fan control' use motherboard source.
3.Adjust your bios for stable oc (this is fundamental anyway!) and adjust VCCIO and VCSSA manually dont let them auto, try values between 0.950v for vccio and 1.1 for vcssa or 1.1 for both of them . Set pch core voltage for 1.050 , if your system crash try little bit higher.
4. I dont know how this is related and why this even happen but after this changed my sound driver just starts to recognize my headphones as headphones and not as speakers, check it after you make this changes and try newer driver for your sound card.
5.Test! Feel free to post your bios settings pictures here.

and some software tips for amd gpu users and for thoose whog stream : 1. pre-rendered frames (nvidia low latency mode)
Download RadeonMod go to UMD-> FlipSizeQueue ( 0x3100), Main3D_def (1), Main3D (0x3100), Main3D_set (0x3100), and disable Radeon AntiLag garbage feature.
2. if you are streaming do not use Display Capture use Game Capture otherwise you will feel input lag like you play in borderless window.
csdm record from camera ( so you can hear key presses and see actual game reaction) https://www.youtube.com/watch?v=DnFwOgAgrCw"

i still dont done the amd radeonmod adjustments but i already knew about them before and that not rly helped me.
the thing that does give effect here was the fan stuff and vccio + vccsa + pch but cant tell what of this rly does the change...

i can confirm here that it worked for me but i need more time to figure out if that rly the culprit and if the new motherboard has something to do with this...

i already tried many times to play around with fan and voltages on my old motherboards but never had a long success with that and it degraded always to bad...

gonna work in this direction the next days.
After doing these steps don't forget to reinstall your GPU drivers with DDU. It improved smoothness a lot. Feels like GPU working the way that supposed to work. I decided to test it even more, so i made fresh OS reinstall. After that my PC works like it should be, no lags, everything smooth, etc. It's like that 3rd day in a row.
so this one worked out for you, ya ?

User avatar
n1zoo
Posts: 74
Joined: 04 Feb 2020, 06:26

Re: [Power/EMI] I discover why sometime PC become fast and low input lag and otherwise feel high input lag

Post by n1zoo » 06 Jun 2021, 13:32

Unreazz wrote:
06 Jun 2021, 13:14
n1zoo wrote:
06 Jun 2021, 08:54
blackmagic wrote:
06 Jun 2021, 08:26
yonaxsangi wrote:
06 Jun 2021, 08:16


lol why u are in this forum if u dont want to help people? u had already a fix but u will not share. looks like u having fun just look around the people who struggling with this problem.

be human kid
here is the fix n1zoo is talk about and it worked for me too for some reason idk how and why...its crazy.

agN:

"UPDATE 4.6.2021: Ok im seems like im finally done with this shit for for ever and want everyone to try this. Its been over three weeks now and i dont ever have any input lag issue, (not state when its better or worse, ITS PERFECT) everything reacts again instantly and my gun firerate in any game is insane. Also this is my fourth day without on-line ups.This is what i did.
1. Open your pc case and check for you cpu fan, if you have a newer motherboard take him out and plug him in to cpu_opt pin.
2. Go to your bios fan settings and do following: for cpu fan disable any smart control and force your cpu to run max speed without any smart control like for example qfan for asus etc.
3. Go to your chassis fan settings and keep them in smart mode, if you your chassis fans have 4 pin use dc mode, if 3 use pwm mode, keep silent profile for them and if you see any opiton like "controled by' or in asus case 'q-fan control' use motherboard source.
3.Adjust your bios for stable oc (this is fundamental anyway!) and adjust VCCIO and VCSSA manually dont let them auto, try values between 0.950v for vccio and 1.1 for vcssa or 1.1 for both of them . Set pch core voltage for 1.050 , if your system crash try little bit higher.
4. I dont know how this is related and why this even happen but after this changed my sound driver just starts to recognize my headphones as headphones and not as speakers, check it after you make this changes and try newer driver for your sound card.
5.Test! Feel free to post your bios settings pictures here.

and some software tips for amd gpu users and for thoose whog stream : 1. pre-rendered frames (nvidia low latency mode)
Download RadeonMod go to UMD-> FlipSizeQueue ( 0x3100), Main3D_def (1), Main3D (0x3100), Main3D_set (0x3100), and disable Radeon AntiLag garbage feature.
2. if you are streaming do not use Display Capture use Game Capture otherwise you will feel input lag like you play in borderless window.
csdm record from camera ( so you can hear key presses and see actual game reaction) https://www.youtube.com/watch?v=DnFwOgAgrCw"

i still dont done the amd radeonmod adjustments but i already knew about them before and that not rly helped me.
the thing that does give effect here was the fan stuff and vccio + vccsa + pch but cant tell what of this rly does the change...

i can confirm here that it worked for me but i need more time to figure out if that rly the culprit and if the new motherboard has something to do with this...

i already tried many times to play around with fan and voltages on my old motherboards but never had a long success with that and it degraded always to bad...

gonna work in this direction the next days.
After doing these steps don't forget to reinstall your GPU drivers with DDU. It improved smoothness a lot. Feels like GPU working the way that supposed to work. I decided to test it even more, so i made fresh OS reinstall. After that my PC works like it should be, no lags, everything smooth, etc. It's like that 3rd day in a row.
so this one worked out for you, ya ?
Yes. I didn't even did all these steps. I just unplugged pins from CPU_FAN and plugged them into SYSFAN, and then GPU drivers reinstall.

Uchihax
Posts: 28
Joined: 02 May 2021, 18:42

Re: [Power/EMI] I discover why sometime PC become fast and low input lag and otherwise feel high input lag

Post by Uchihax » 07 Jun 2021, 15:29

n1zoo wrote:
06 Jun 2021, 13:32
Unreazz wrote:
06 Jun 2021, 13:14
n1zoo wrote:
06 Jun 2021, 08:54
blackmagic wrote:
06 Jun 2021, 08:26


here is the fix n1zoo is talk about and it worked for me too for some reason idk how and why...its crazy.

agN:

"UPDATE 4.6.2021: Ok im seems like im finally done with this shit for for ever and want everyone to try this. Its been over three weeks now and i dont ever have any input lag issue, (not state when its better or worse, ITS PERFECT) everything reacts again instantly and my gun firerate in any game is insane. Also this is my fourth day without on-line ups.This is what i did.
1. Open your pc case and check for you cpu fan, if you have a newer motherboard take him out and plug him in to cpu_opt pin.
2. Go to your bios fan settings and do following: for cpu fan disable any smart control and force your cpu to run max speed without any smart control like for example qfan for asus etc.
3. Go to your chassis fan settings and keep them in smart mode, if you your chassis fans have 4 pin use dc mode, if 3 use pwm mode, keep silent profile for them and if you see any opiton like "controled by' or in asus case 'q-fan control' use motherboard source.
3.Adjust your bios for stable oc (this is fundamental anyway!) and adjust VCCIO and VCSSA manually dont let them auto, try values between 0.950v for vccio and 1.1 for vcssa or 1.1 for both of them . Set pch core voltage for 1.050 , if your system crash try little bit higher.
4. I dont know how this is related and why this even happen but after this changed my sound driver just starts to recognize my headphones as headphones and not as speakers, check it after you make this changes and try newer driver for your sound card.
5.Test! Feel free to post your bios settings pictures here.

and some software tips for amd gpu users and for thoose whog stream : 1. pre-rendered frames (nvidia low latency mode)
Download RadeonMod go to UMD-> FlipSizeQueue ( 0x3100), Main3D_def (1), Main3D (0x3100), Main3D_set (0x3100), and disable Radeon AntiLag garbage feature.
2. if you are streaming do not use Display Capture use Game Capture otherwise you will feel input lag like you play in borderless window.
csdm record from camera ( so you can hear key presses and see actual game reaction) https://www.youtube.com/watch?v=DnFwOgAgrCw"

i still dont done the amd radeonmod adjustments but i already knew about them before and that not rly helped me.
the thing that does give effect here was the fan stuff and vccio + vccsa + pch but cant tell what of this rly does the change...

i can confirm here that it worked for me but i need more time to figure out if that rly the culprit and if the new motherboard has something to do with this...

i already tried many times to play around with fan and voltages on my old motherboards but never had a long success with that and it degraded always to bad...

gonna work in this direction the next days.
After doing these steps don't forget to reinstall your GPU drivers with DDU. It improved smoothness a lot. Feels like GPU working the way that supposed to work. I decided to test it even more, so i made fresh OS reinstall. After that my PC works like it should be, no lags, everything smooth, etc. It's like that 3rd day in a row.
so this one worked out for you, ya ?
Yes. I didn't even did all these steps. I just unplugged pins from CPU_FAN and plugged them into SYSFAN, and then GPU drivers reinstall.
i do all those.. reinstalling windows... Change CPU_FAN to CPU__FAN_OTP and SYSFAN and change the fans speed.. and plans.. and turn them to silent mode i try everything today. the input lag still there. im a AMD user.

So sad not worked for me :cry: :cry: but im happy for the peoples that it worked for them

Bobo
Posts: 25
Joined: 05 Jun 2018, 11:44

Re: [Power/EMI] I discover why sometime PC become fast and low input lag and otherwise feel high input lag

Post by Bobo » 07 Jun 2021, 22:25

how about you get a fan controller with separate power and then disconnect all the fans from the mobo and plug them into that.

yonaxsangi
Posts: 39
Joined: 11 Mar 2021, 06:06

Re: [Power/EMI] I discover why sometime PC become fast and low input lag and otherwise feel high input lag

Post by yonaxsangi » 08 Jun 2021, 02:09

Uchihax wrote:
07 Jun 2021, 15:29
n1zoo wrote:
06 Jun 2021, 13:32
Unreazz wrote:
06 Jun 2021, 13:14
n1zoo wrote:
06 Jun 2021, 08:54


After doing these steps don't forget to reinstall your GPU drivers with DDU. It improved smoothness a lot. Feels like GPU working the way that supposed to work. I decided to test it even more, so i made fresh OS reinstall. After that my PC works like it should be, no lags, everything smooth, etc. It's like that 3rd day in a row.
so this one worked out for you, ya ?
Yes. I didn't even did all these steps. I just unplugged pins from CPU_FAN and plugged them into SYSFAN, and then GPU drivers reinstall.
i do all those.. reinstalling windows... Change CPU_FAN to CPU__FAN_OTP and SYSFAN and change the fans speed.. and plans.. and turn them to silent mode i try everything today. the input lag still there. im a AMD user.

So sad not worked for me :cry: :cry: but im happy for the peoples that it worked for them
all this fans and stuff its bullshit bro. he have a problem on his own pc he doesnt have electricity problem like us. i fixed mine by fixing outlets and main panels in my home.

TN_fun
Posts: 61
Joined: 26 Jun 2019, 11:09

Re: [Power/EMI] I discover why sometime PC become fast and low input lag and otherwise feel high input lag

Post by TN_fun » 08 Jun 2021, 05:25

Outlets are the same stupidity and temporary effect. Not all countries respect polarity and can be connected either side. Game consoles generally have 2 pins and no one cares about how to connect them.


TN_fun
Posts: 61
Joined: 26 Jun 2019, 11:09

Re: [Power/EMI] I discover why sometime PC become fast and low input lag and otherwise feel high input lag

Post by TN_fun » 08 Jun 2021, 06:22

You will be back like everyone else here in a few days. Connecting a fan to a cpu_opt is as incredibly stupid and a temporary fix as anything else. Nobody, absolutely no one, does this kind of nonsense in a normal place. And all this little and nonsense will not give any effect and change in a normal place.
As long as you can enjoy your 5 days, it will soon be over.
Once I fixed my input lag for 2 months (but not 2 hours, days or weeks) Exactly 2 months. gl

Post Reply