Blur Busters Forums

Who you gonna call? The Blur Busters! For Everything Better Than 60Hz™ Skip to content

Strobe Utility 2.0 BETA Download!

Adjusting BENQ Blur Reduction and DyAc (Dynamic Acceleration) including Blur Busters Strobe Utility. Supports most BenQ/Zowie Z-Series monitors (XL2411, XL2420, XL2720, XL2735, XL2540, XL2546)

Re: Strobe Utility 2.0 BETA Download!

Postby Chief Blur Buster » 02 May 2018, 11:30

whitestar wrote:Excellent work, thank you very much!
Works beautifully on my 3 XL2720 monitors (one XL2720Z and two Zowie XL2720).

You are very welcome! Thank you for this report.

I bet that the new built-in TestUFO makes it much easier for you -- it automatically moves & maximizes the TestUFO motion test to cover the full screen of the correct monitor -- everytime you select the monitor that you wish to adjust.
Head of Blur Busters - BlurBusters.com | TestUFO.com | Follow @BlurBusters on Twitter!
To support Blur Busters: Official List of Best Gaming Monitors | G-SYNC | FreeSync | Ultrawide
User avatar
Chief Blur Buster
Site Admin
 
Posts: 4996
Joined: 05 Dec 2013, 15:44

Re: Strobe Utility 2.0 BETA Download!

Postby RamenRider » 25 Jul 2018, 07:25

Hi, I really like what you guys are doing at BB, really great.

I am using a xl2730z but I always seem to get crosstalk when enabling strobe. Running 60hz desktop on r9 270x through hdmi 2.0 that can go up to 120hz in games.
RamenRider
 
Posts: 3
Joined: 25 Jul 2018, 07:14

Re: Strobe Utility 2.0 BETA Download!

Postby Chief Blur Buster » 26 Jul 2018, 02:04

RamenRider wrote:Hi, I really like what you guys are doing at BB, really great.

I am using a xl2730z but I always seem to get crosstalk when enabling strobe. Running 60hz desktop on r9 270x through hdmi 2.0 that can go up to 120hz in games.

1. Enable single-strobe 60Hz to get rid of the permanent full-screen double-image effect
2. Always run console games at 60fps.

Also, consoles currently do not support large vertical totals, so you will still get more crosstalk at top/bottom edge.

Remember that low-framerate double image effects aren't the same thing as strobe crosstalk.

Image

Once your frame rate matches Hz, you will have virtually zero crosstalk for screen center, but minor crosstalk for top/bottom.

Image

You'll probably have thicker crosstalk bars for consoles than with PC, because consoles don't currently support system-side long blanking intervals -- which tends to help these BenQ Zowie monitors particularly well.
Head of Blur Busters - BlurBusters.com | TestUFO.com | Follow @BlurBusters on Twitter!
To support Blur Busters: Official List of Best Gaming Monitors | G-SYNC | FreeSync | Ultrawide
User avatar
Chief Blur Buster
Site Admin
 
Posts: 4996
Joined: 05 Dec 2013, 15:44

Re: Strobe Utility 2.0 BETA Download!

Postby RamenRider » 26 Jul 2018, 05:09

So framerate is probably half of hz because it looks like that example. How do I double the framerate of Strobe Utility?

Either that or I am not sure what hz the program is using, May even be 120 because SU2.0 is fullscreen. But I would rather double the framerates just for full functionality's sake.
RamenRider
 
Posts: 3
Joined: 25 Jul 2018, 07:14

Re: Strobe Utility 2.0 BETA Download!

Postby Chief Blur Buster » 26 Jul 2018, 16:42

RamenRider wrote:So framerate is probably half of hz because it looks like that example. How do I double the framerate of Strobe Utility?

That's the game's responsibility. Make sure you're running at 60fps instead of 30fps.

Strobe Utility can only halve the strobe rate of 60Hz on certain BenQ Zowie monitors. Are you able to test with http://www.testufo.com first before testing with a console? Please adjust with that first.

RamenRider wrote:Either that or I am not sure what hz the program is using, May even be 120 because SU2.0 is fullscreen. But I would rather double the framerates just for full functionality's sake.

If you don't know what the Hz you are using, we can't know how to double the framerate yet.

We need "Framerate equals Hz".

60fps at 60Hz strobe

or

120fps at 120Hz strobe

But if you're using a console -- then you want to calibrate with 60Hz.

Have you enabled the "single-strobe" feature? Do you see the number of images halve when you turn on/off "Enable Strobe" while running Windows while Windows is running 60Hz? You must calibrate at 60Hz using Windows before switching the video to the console. Otherwise the adjustments don't transfer over. Temporarily set Windows to 60Hz (you must definitively know first), then adjust with Strobe Utility until the UFOs look good, then switch to console.
Head of Blur Busters - BlurBusters.com | TestUFO.com | Follow @BlurBusters on Twitter!
To support Blur Busters: Official List of Best Gaming Monitors | G-SYNC | FreeSync | Ultrawide
User avatar
Chief Blur Buster
Site Admin
 
Posts: 4996
Joined: 05 Dec 2013, 15:44

Re: Strobe Utility 2.0 BETA Download!

Postby RamenRider » 27 Jul 2018, 09:27

I checked desktop settings and radeon settings, my desktop is definitely 60hz. SU2.0 is running 60fps, and says the monitor is running 60hz.

So enabling blur reduction is exactly the same as turning blur reduction on, however the 2 adjustments do not seem to affect anything. Could it be my firmware version? I assume it is V2 cause it was refurbished June 2015.

And by enabling strobe, I actually meant checking the blur reductions checkbox.
RamenRider
 
Posts: 3
Joined: 25 Jul 2018, 07:14

Re: Strobe Utility 2.0 BETA Download!

Postby Chief Blur Buster » 30 Jul 2018, 11:11

RamenRider wrote:I checked desktop settings and radeon settings, my desktop is definitely 60hz. SU2.0 is running 60fps, and says the monitor is running 60hz.

So enabling blur reduction is exactly the same as turning blur reduction on, however the 2 adjustments do not seem to affect anything. Could it be my firmware version? I assume it is V2 cause it was refurbished June 2015.

And by enabling strobe, I actually meant checking the blur reductions checkbox.

You need to also enable blur reduction via monitor menus too, before enabling via Strobe Utility.

If it's not working correctly, this is how sharp moving UFOs should look:
Image

If it's working correctly, this is how sharp moving UFOs should look:
Image

You need to turn on blur reduction in both the monitor menus AND the Strobe Utility, in order to get single-strobe 60Hz working for consoles.
Head of Blur Busters - BlurBusters.com | TestUFO.com | Follow @BlurBusters on Twitter!
To support Blur Busters: Official List of Best Gaming Monitors | G-SYNC | FreeSync | Ultrawide
User avatar
Chief Blur Buster
Site Admin
 
Posts: 4996
Joined: 05 Dec 2013, 15:44

Previous

Return to BENQ/Zowie Tweaking — Strobe Utility / Blur Reduction / DyAc

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests