Blur Busters Forums

Who you gonna call? The Blur Busters! For Everything Better Than 60Hz™ Skip to content

Strobelight and RX 580 Issues - Random white noise

Ask about motion blur reduction in gaming monitors. Includes ULMB (Ultra Low Motion Blur), NVIDIA LightBoost, ASUS ELMB, BenQ/Zowie DyAc, Turbo240, ToastyX Strobelight, etc.

Strobelight and RX 580 Issues - Random white noise

Postby spunky13 » 13 May 2018, 16:12

Recently replaced my HD 7950 with a RX 580 and Strobelight seems to be acting funny.

Uninstalled the refresh rates and re-added them (120 strobing and 121 non strobing), but when strobelight.exe runs at startup, it can't detect any compatible monitors (Asus VG248QE). Even when strobelight.exe isnt running, it seems to be working properly when testing against the UFO page.

The only issue is it will randomly go completely white noise, as if the monitor is out of spec. This same behavior was repeatable with my friends rig. Same video card, same monitor, different driver (18.4.1).

Any ideas?

Asus VG248QE
AMD RX 580 (18.2.1)
Windows 10 64-bit
spunky13
 
Posts: 3
Joined: 13 May 2018, 15:59

Re: Strobelight and RX 580 Issues - Random white noise

Postby Chief Blur Buster » 15 May 2018, 14:52

This is an odd issue that I am unfamiliar with -- maybe ask the users who posts in the LightBoost forum at monitortests.com?

I've seen the rainbow snow before in contexts unrelated to LightBoost, though. e.g. loose cable (try a different cable) or monitor defect unrelated to graphics card. Switching graphics card may have somehow caused a weaker cable connection which then sometimes have HDCP failures (Which often causes rainbow-pixel noise when you try to display an encrypted HDCP signal). All that cable stretching and jiggling during a graphics card switch, maybe?
Head of Blur Busters - BlurBusters.com | TestUFO.com | Follow @BlurBusters on Twitter

       To support Blur Busters:
       • Official List of Best Gaming Monitors
       • List of G-SYNC Monitors
       • List of FreeSync Monitors
       • List of Ultrawide Monitors
User avatar
Chief Blur Buster
Site Admin
 
Posts: 5010
Joined: 05 Dec 2013, 15:44

Re: Strobelight and RX 580 Issues - Random white noise

Postby spunky13 » 16 May 2018, 15:21

Thanks for the suggestions.

Thinking about trying Display Port today. Just seems strange that I was able to reproduce the issue on two machines, maybe it's the DVI-D port on the video cards that are having issues. Will report back.
spunky13
 
Posts: 3
Joined: 13 May 2018, 15:59

Re: Strobelight and RX 580 Issues - Random white noise

Postby Chief Blur Buster » 16 May 2018, 23:21

Did you use the same cable or a different cable?
Head of Blur Busters - BlurBusters.com | TestUFO.com | Follow @BlurBusters on Twitter

       To support Blur Busters:
       • Official List of Best Gaming Monitors
       • List of G-SYNC Monitors
       • List of FreeSync Monitors
       • List of Ultrawide Monitors
User avatar
Chief Blur Buster
Site Admin
 
Posts: 5010
Joined: 05 Dec 2013, 15:44

Re: Strobelight and RX 580 Issues - Random white noise

Postby spunky13 » 17 May 2018, 10:37

So the issue seems to go away when I switched to Display Port.

As for my friends setup, it's all different hardware, including different DVI cables. Just so happens to be the same make/models (VG248QE, MSI Armor RX580 MK2).

Advised he try using Display Port as well. Kinda weird that DVI isn't working properly anymore, but this works.
Thanks for the advice!
spunky13
 
Posts: 3
Joined: 13 May 2018, 15:59


Return to Eliminating Motion Blur — LightBoost / ULMB / ELMB / DyAc

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests